2018-10-08 19:22:19• hírek • Nagy Tímea

A kölcseys diákok rendhagyó október hatodikai megemlékezése

A Kölcsey Ferenc Főgimnázium rendhagyó műsorral emlékezett meg az október hatodikai nemzeti gyásznap eseményeiről hétfő délben.

A kicsengetés után a második emeleti díszteremben a széksorok felteltek a fekete-fehér ünneplőbe öltözött diákokkal és tanáraikkal. A színpadon az utolsó simítások és megbeszélések folytak. A szünet végét a csengőszó jelezte.

 

Pataki Enikő, iskolaigazgató nő rövid beszéddel nyitotta meg a megemlékezést, elmondta, hogy a pár napos késésre azért került sor, mert tegnap értek haza az iskola diákjaival a budapesti kirándulásról. A történelmi gyásznapról és jelentőségéről esett még néhány szó, majd kezdetét vette a műsor.

 

Az előadásban a főgimnázium általános iskolás és középiskolás diákjai játszottak. Felkészítő tanárnőik Fazekas Katalin és Fisár Erika voltak. A tizenhárom vértanú gyermekkori énjét és a kivégzés előtti felnőttkori énjét ábrázolták. A gyermeki én felhőtlen gondolatait a felnőtti komor valóság vallomásai követték. A vértanúk első és utolsó gondolatait volt hivatott a színjáték egymással szembeállítani. A darab rávilágított arra, hogy fiatal korban a játék és a nagy tervek, álmok világában az ember bele sem gondol abba, hogy a tettei milyen veszélyes, ám annál nemesebb célokkal vértezhetik fel őt. A veszély és a következmények torkában dől el viszont az ember igazi jelleme.

 

A darabot a közönség vastapssal éljenezte.

 

Fazekas Katalin és Fisár Erika tanárnők elmondták, hogy minden évben próbálják más megközelítésből érinteni a témát, hogy ne csak a már ismert történelmi eseményeket elevenítsék fel, hanem mélyebb érzelmi töltete is legyen az előadásnak. Tavaly a vértanúk hozzátartozóit idézték meg a diákok, azelőtt a vértanúk lelkei elevenednek meg, most pedig a gyermeki én került a középpontba. Így a tanulók is jobban átérzik, hogy ez a téma, a megemlékezés sokféle perspektívából megközelíthető, jobban is élvezik a műsor összeállítását, a próbákat, és változatos szerepeket ölthetnek magukra.

 

Az előadásról élő közvetítést tettünk közzé, melynek videó felvételét itt megtekinheti:

 

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: